Zintuiglijke overexcitability
Kinderen met een sterke zintuiglijke overexcitability hebben een groot vermogen alles wat via hun zintuigen binnenkomt intens te beleven. Deze kinderen kunnen onder meer enorm geraakt worden door prachtige wolken in de lucht of een regenboog. Ze kunnen intens genieten van lekker zittende zachte stofjes, maar net zo intens kriegel worden van labeltjes en niet lekker zittende kleding. Ze kunnen genieten van muziek die zo hun hart in lijkt te stromen. Het kunnen kieskeurige eters zijn met sterke voorkeuren voor het ene soort voedsel en een sterke afkeer van ander soort voedsel.
Kracht, valkuil en uitdaging
Het hebben van een zintuiglijke overexcitability is een kracht. Het kan je de wereld op intense wijze laten beleven en ervaren. De valkuil zit hierbij vaak in de overprikkeling of onderprikkeling die op de loer kan liggen. Het te veel aan zintuiglijke prikkels kan zorgen voor een “system overload” waardoor kinderen zich heel erg terug kunnen gaan trekken of juist heel explosief kunnen reageren.
De uitdaging is leren hoe je met dit talent om moet gaan zodat het je niet overweldigt, maar hoe het je kan helpen bijvoorbeeld bij het omgaan met de andere talenten.
Zintuiglijke overexcitability ontwikkelen
Het is voor kinderen met deze overexcitability belangrijk om inzicht te krijgen in hun eigen talenten. Zo kunnen ze leren wat ze nodig hebben om deze kracht te kunnen ontwikkelen zodat zij het in kunnen zetten om zich prettiger te voelen.
Het zintuiglijk talent is een sterk talent om in te zetten voor overprikkeling of onderprikkeling van de andere talenten. Zo kan een emotioneel sterk overprikkeld kind weer rust vinden door het zintuiglijk talent in te zetten en weer meer in het lijf te komen. Zinto- opdrachten uit het ChillSkillz kunnen hier helpend bij zijn.
Zinto
Zinto is de draak die symbool staat voor de zintuiglijke overexcitabilities. In het kinderboek lees je over de krachten en valkuilen van Zinto. Met de Zinto gesprekskaarten kun je de zintuiglijke overexcitability van een kind in kaart brengen. Je kunt de kaarten gebruiken om met kinderen in gesprek te gaan over de verschillende kenmerken. Zo heeft het ene kind veel prikkels nodig omdat het anders onderprikkeld raakt en heeft het andere kind juist meer rust nodig om alle prikkels te verwerken. De gesprekskaarten kunnen gebruikt worden om de verschillen hierin tussen kinderen in een groep(je) bespreekbaar te maken en te komen tot de onderliggende verschillende behoeften.
Klik op de andere Intenso-draken en ontdek de verschillende overexcitabilities:
Moto
Psychomotorische
overexcitability
Denko
Intellectuele
overexcitability
Beeldo
Beeldende
overexcitability
Voelo
Emotionele
overexcitability