Psycho­motorische overexcitability

Kinderen met een psychomotorische overexcitability hebben de capaciteit om heel veel energie te hebben. Ze houden van lichamelijke activiteiten waarbij ze die energie mogen uitleven. Die energie kan zich ook uiten in snel en veel praten. Soms zo snel dat de oren van de luisteraar het niet bij kunnen houden. Ze zijn niet dol op stil zitten en vaak beweegt er eigenlijk altijd wel iets aan deze kinderen. Zodra ze wakker zijn, zijn ze “aan”!

Kracht, valkuil en uitdaging

Het hebben van een psychomotorische overexcitability is een kracht. Het geeft kinderen een enorme drive om te bereiken wat ze willen bereiken. De valkuil zit vaak in het kanaliseren van al die energie. De energie kan overweldigend zijn voor hun omgeving en dit kan zorgen voor negatieve reacties die funest zijn voor hun zelfbeeld. Zeker als er ook sprake is van een emotionele overexcitability.

De uitdaging is leren hoe je deze enorme energie kanaliseert zodat het geen ongeleide energie wordt, maar energie die omgezet wordt in innerlijke drive en je helpt om je persoonlijke doelen te behalen.

Probleem voor jezelf of je omgeving?

Een misdiagnose ADHD ligt bij deze kinderen op de loer omdat het lastig kan zijn voor hun omgeving om hen te helpen hun energie te kanaliseren. Wanneer deze kinderen negatief benaderd worden vanwege hun energie, neemt emotionele spanning toe. Bij emotionele spanning wordt de energie juist meer ongeleid en zal het kind bijvoorbeeld meer impulsief gedrag kunnen laten zien.

Inzetten op gedrag veranderen zorgt ervoor dat er een negatieve spiraal kan ontstaan waardoor het gedrag steeds verder toeneemt doordat de emotionele spanning toeneemt. Het kind en zijn omgeving komen op deze manier muurvast te zitten. 

De methode is ook in te zetten voor kinderen met ADHD kenmerken.

Moto

Moto is de draak die symbool staat voor de psychomotorische overexcitability. In het kinderboek lees je over haar tomeloze energie en enthousiasme. Hier komt ook in naar voren dat het voor kinderen met een sterk zintuiglijke overexcitability  wel eens lastig kan zijn om bijvoorbeeld een broertje of zusje met een sterk psychomotorische overexcitability te hebben. Het lichaam is erg belangrijk voor kinderen met dit talent. Emotionele spanning wordt vaak via het lichaam verwerkt en soms kan dus een kwartier trampoline springen veel meer helpend zijn dan een lang gesprek als het kind zich niet fijn voelt.

Uiting van overprikkeling of onderprikkeling van een andere overexcitability.

Je kunt een toename zien van ongeleide energie van de psychomotorische overexcitability wanneer er bij een ander talent sprake is van onderprikkeling of overprikkeling. Zo kun je bij een intellectueel getalenteerd kind dat niet genoeg uitgedaagd wordt een toename zien van de ongeleide energie. Het kind verstoort de les, maakt geluidjes etc. Het kan misschien niet op zijn beurt wachten en roept het antwoord door de klas. 

 Het werkt dan compleet averechts om dit kind op gedrag aan te spreken wanneer er geen aandacht gegeven wordt aan de intellectuele onderprikkeling. Dit kind een rondje laten lopen om de school zal dan bijvoorbeeld geen resultaat hebben omdat dit niet aan de basis van het gedrag ligt. Daarom kijken wij altijd naar alle vijf de gebieden. 

Het kan een sterke signaalfunctie hebben, maar dan moet dit gedrag wel als zodanig worden herkend.

Klik op de andere Intenso-draken en ontdek de verschillende overexcitabilities:

Denko

Intellectuele overexcitability

Zinto

Zintuiglijke
overexcitability

Beeldo

Beeldende
overexcitability

Voelo

Emotionele
overexcitability