Training Stressregulatie in het hoogbegaafde gezin.

Deze training is een combinatie tussen een training en een coachtraject. Het is volledig online te volgen in jullie eigen tempo. Je kunt de training zelfstandig doen, met je partner of met je hele gezin.

Hoogbegaafd voelen en denken.


 Tessa Kieboom beschrijft twee luiken bij hoogbegaafdheid: denken en voelen. In de afbeelding zie je de kenmerken die bij deze luiken worden beschreven. Het luik voelen wordt ook wel het zijnsluik genoemd en het luik denken het cognitief luik.

Hoogbegaafdheid en stress

Het is wat te kort door de bocht om te stellen dat alle hoogbegaafden meer stress of meer last van stress hebben. Feit is dat we in de praktijk, in het onderwijs en in bijvoorbeeld Facebookgroepen veel (ouders van) kinderen met hoogbegaafde kenmerken zien die een hoog level aan stress ervaren. Zowel de kinderen zelf als de ouders van deze kinderen ervaren veel stress. Het opvoeden van kinderen met deze kenmerken is ook opvoeden op hoogbegaafd niveau. Veel van de standaard opvoedtips werken totaal niet juist door bovenstaande kenmerken. 

Het hoogbegaafde brein & hart, en stress.

In de afbeelding zie je een aantal stressoren voor het brein en hart met kenmerken van hoogbegaafdheid. Meer hierover kun je lezen in het blog Stress bij hoogbegaafdheid. Er zijn nog veel meer stressoren te koppelen aan de kenmerken die bij hoogbegaafdheid worden gezien. In het hoogbegaafde gezin zijn er vaak meerdere gezinsleden met kenmerken die hierboven beschreven staan. Dit zorgt voor nog veel meer uitdagingen. Want misschien heb je wel uitgevonden hoe jij je staande kunt houden met deze kenmerken, en misschien ook nog wel hoe jij en je partner je staande kunnen houden met deze kenmerken, maar dan komen er ineens kinderen bij met deze kenmerken en is het ineens “a whole new ballgame”.. 

Opvoeden vanuit je hart en hoofd.

De kenmerken die beschreven staan in het model zorgen juist bij het opvoeden van kinderen vaak voor veel stress. Met name de kenmerken uit het luik ‘voelen’ kunnen de taak van opvoeden als haast onmogelijk laten voelen. Vaak neemt het luik ‘denken’ het dan over en worden ontelbaar veel boeken en opvoedtrainingen verslonden, maar raak je uit contact met je hart. En hierdoor ook uit contact met jezelf en je kind. Je gaat opvoeden vanuit je hoofd. Dit voelt een kind en dat zal leiden tot allerlei gedrag. Je blijft zo falen en dus meer stress ervaren. Dit patroon kan zo versterken waardoor je het gevoel kunt krijgen jezelf helemaal niet meer terug te kennen. Parentale burn-out klachten kunnen op deze manier ontstaan.

Verbinding.

Door te leren hoe je het hart en het hoofd weer in verbinding kunt brengen, leer je weer bij jezelf te komen. In dit traject leer je hoe jij met stress omgaat, wat je nodig hebt om minder stress te ervaren en vooral op welke manier je stress kunt reguleren. Vanuit jouw regulatie leer je dan om de regulatie bij je gezinsleden te versterken. Een kind kan namelijk nooit leren reguleren als een ouder dit niet kan. Het heeft de ouder nodig om te kunnen co-reguleren. Hoe mooi is het dat je samen kunt leren op deze manier? 

Inschrijven
Prijs

300,- incl. BTW

€ 250,- incl. BTW

VOORINSCHRIJVING ACTIE!!

Nu met 50 euro korting onder vermelding van kortingscode WT2024.

Je ontvangt tevens gratis de Intenso Prikkelpraatjes gesprekskaarten. 

Praktische informatie

De training is geheel online te volgen. Je ontvangt iedere twee weken een nieuwe module met lesstof en actieve oefeningen. 

Je leert je eigen stress reguleren, je krijgt inzicht in stressoren van je gezin en je leert hoe je gezin hun stress kan reguleren. 

Per 1 maart 2024 beschikbaar
Het traject bestaat uit 8 modules met meerdere lessen per module.
Je krijgt iedere twee weken toegang tot een module.

De lessen bestaan uit een combinatie van teksten, video en praktische opdrachten.

Het traject duurt 16 weken en je krijgt 26 weken toegang tot de online leeromgeving. Je kunt het dus in je eigen tempo doorlopen.

Er is een chatfunctie waarbij je contact kunt leggen met de trainers/coaches en met andere deelnemers.
Inhoud:

Module 1: Coachvraag en doel stellen.

Module 2: Hoogbegaafdheid in het gezin.

Module 3:  Hoogbegaafdheid en stress.

Module 4: Waarden, behoeften en stress.

Module 5: Overexcitabilities in het gezin.

Module 6: Stressreacties en behoeften.

Module 7: Stressreacties in het gezin.

Module 8: Copingstijlen in een gezin.