Intel­lectuele overexcitability

Kinderen met een sterke intellectuele overexcitability hebben een voorliefde voor denken. Ze hebben een sterke drang tot weten en stellen vaak oneindig veel waarom-vragen. Het zijn nieuwsgierige kinderen met een enorme leerhonger. Al op jonge leeftijd stellen zij levensvragen die niet bij hun leeftijd passend zijn.

Kracht, valkuil en uitdaging

Het hebben van een intellectuele overexcitability is een kracht. Zoals bij iedere kracht horen er ook valkuilen en uitdagingen bij. Een voorbeeld van zo’n valkuil is het doorschieten in denken over een probleem. Alles steeds opnieuw analyseren wat kan leiden tot piekeren. Omdat je diep over dingen na kunt denken, kun je je hierin verliezen. Je kunt het denken ook inzetten als strategie wanneer je naast een intellectuele overexcitability een emotioneel talent hebt.

Het voelen wordt dan weggeredeneerd waardoor iemand uit contact met zichzelf raakt. Het is belangrijk om te leren hoe je je intellectuele overexcitability vóór je kunt laten werken.

Intellectuele overexcitability dus hoge schoolresultaten?

Bij kinderen met een sterke intellectuele overexcitability wordt vaak verwacht dat zij het goed zullen doen op school. Dit is echter niet altijd het geval. Sommige kinderen zijn enorm gedesillusioneerd wanneer zij eindelijk naar school gaan om te leren, maar ze in hun ogen helemaal niet leren wat ze willen leren. Zij hebben vaak andere interesses dan hun leeftijdgenoten en dat maakt de aansluiting niet altijd vanzelfsprekend.

Een sterke intellectuele overexcitability is niet hetzelfde als een zeer begaafde score op een IQ-test. Ook met een bovengemiddeld IQ kan er bijvoorbeeld sprake zijn van een sterke Denko.

Denko

Denko is de draak die symbool staat voor het hebben van een sterke intellectuele overexcitability. In het kinderboek lees je de kenmerken terug die passen bij Denko. Met de Denko gesprekskaarten kun je een duidelijker beeld krijgen van de intellectuele overexcitability van een kind. Ze kunnen ook ingezet worden om over de verschillende kenmerken in gesprek te gaan. Met de Denko-opdrachten uit het ChillSkillz spel kan een kind leren hoe het op prettige wijze zijn talent kan prikkelen.

Intellectuele overexcitability op school.

Kinderen met een sterke intellectuele overexcitability hebben een grote behoefte aan leren. Om deze overexcitability te laten ontwikkelen is het belangrijk dat zij in deze behoefte kunnen worden voorzien. Op school betekent dit vaak dat er een aanpassing in het onderwijsaanbod nodig is om het kind echt uit te kunnen dagen en in de zone van naaste ontwikkeling te komen.

 Hierover leer je alles in de Opleiding Expert Overexcitabilities die bedoeld is voor professionals in onderwijs, kinderopvang en jeugdhulpverlening.

 

Klik op de andere Intenso-draken en ontdek de verschillende overexcitabilities:

Moto

Psycho­motorische
overexcitability

Zinto

Zintuiglijke
overexcitability

Beeldo

Beeldende
overexcitability

Voelo

Emotionele
overexcitability