Emotio­nele overexcitability

Kinderen met een sterke emotionele overexcitability zijn gevoeliger voor emotionele prikkels dan anderen en reageren hier sterker op dan anderen. Dit talent zorgt er onder meer voor dat emoties intens beleefd kunnen worden, er een sterk empathisch vermogen zichtbaar is, er al op jonge leeftijd ruimte is voor zelfreflectie en dat er een groot verantwoordelijkheidsgevoel tot ontwikkeling komt.

Kracht, valkuil en uitdaging

Het hebben van een sterke emotionele overexcitability is een kracht. Maar zoals dat geldt voor alle krachten, biedt het ook uitdagingen en valkuilen. De valkuil van bijvoorbeeld een heel sterk empathisch vermogen is jezelf gaan wegcijferen. Je kunt je zo goed verplaatsen in hoe de ander zich voelt als je een grens aangeeft, dat je daarom maar geen grenzen meer aangeeft. De uitdaging ligt er dan in om met respect voor jezelf en de ander te leren hoe je grenzen aan kunt geven.

Emotionele overexcitability in ontwikkeling.

Om je emotionele overexcitability te kunnen ontwikkelen, moet je eerst weten dat je dit talent hebt! De Intenso Prikkelpraatjes gesprekskaarten kunnen hier een zeer bruikbare tool bij zijn. Ze kunnen op vele manieren ingezet worden om de eigen talenten te leren herkennen en erkennen, maar ook om inzicht te krijgen in de de ander. 

Een sterke emotionele overexcitability betekent ook een grotere gevoeligheid voor de ervaring van gevaar en onveiligheid. Dit kan gevolgen hebben voor alle vijf de overexcitabilities. Hierover leer je in de trainingen en opleidingen.

Voelo

Voelo is de draak die symbool staat voor de emotionele overexcitability. In het kinderboek komen verschillende kenmerken van dit talent naar voren in het verhaal. Met de Voelo gesprekskaarten kun je met het kind samen zijn emotioneel talent in kaart brengen en kunnen mooie gesprekken op gang komen over het hebben van dit talent.

Niet voelen maar denken.

Het hebben van een sterke emotionele overexcitability kan soms best overweldigend zijn. Er wordt zoveel gevoeld en soms ook allemaal tegelijk dat overprikkeling op de loer kan liggen. Een valkuil kan dan zijn om “in het hoofd” te gaan leven. Gevoelens worden onderdrukt en weggeredeneerd. Zeker bij mensen met een sterke intellectuele overexcitability naast deemotionele overexcitability kan dit een valkuil zijn. Het wordt dan lastig om uit je hoofd en in je lijf en gevoel te komen.

Uit je hoofd, in je lijf en hart

Het ChillSkillz spel is hier speciaal voor ontwikkeld. Het helpt kinderen, jongeren en volwassenen om uit dat hoofd en in het lijf en gevoel te komen. Ze leren al hun talenten hierbij op een positieve manier in te zetten. Belangrijk is dat kinderen leren hoe zij met hun emotioneel talent kunnen omgaan zodat het hun kracht wordt. Niet voelen maar alleen denken kan op latere leeftijd namelijk zorgen voor allerlei klachten, waaronder burn out klachte Leren hoe je omgaat met al die gevoelens zonder ze te vermijden of onderdrukken is dan ook van groot belang. Jong geleerd is zeker oud gedaan!

Klik op de andere Intenso-draken en ontdek de verschillende overexcitabilities:

Moto

Psycho­motorische
overexcitability

Denko

Intellectuele
overexcitability

Zinto

Zintuiglijke
overexcitability

Beeldo

Beeldende
overexcitability